Daçkalılar Uzaydan Gelen Minik Taşları (Mikro meteoritler) İncelediler

Güneş sistemi; Güneş, gezegenler, cüce gezegenler, göktaşları, kuyruklu yıldızlar, meteorlar ve uydular gibi küçük elemanlardan oluşur.
Dünyamız yaklaşık 30 kilometre/saniye (108,000 kilometre/saat) gibi yüksek hızla Güneş yörüngesindeki hareketini sürdürürken parçalanmış kuyruklu yıldız kalıntılarının bulunduğu bölgeler gibi, bazı minik kozmik parçaların zengin olduğu bölgelerden geçer. Bu minik kozmik parçalar, hızla yaklaşan Dünya atmosferi ile çarpışır, sürtünmeden dolayı yanar. Günlük hayatta bu olay ‘yıldız kayması’ olarak adlandırılır.
Bazı kozmik parçalar atmosfere çarpıp önemli miktarda kütle kaybına uğrasalar da Dünya yüzeyine düşebilir. Yaşları 4-5 milyar yıl mertebesinde olabilen bu parçacıklara ‘mikro meteoritler’ adı verilir.
Her yıl tonlarca ağırlıkta mikro meteoritler Dünya yüzeyine düşmektedir. Darüşşafaka Ortaokulu Astronomi Kulübü olarak Astronom Buşra Gürbak ve Tekno-Girişimcilik Gençlik Merkezi Uzmanı Sinem Taviloğlu eşliğinde mikro meteoritler okul bahçesinde arandı.
micro1
Laboratuar-Fizik Öğretmenimiz Aybüke Altun’nun yardımları ile bahçede toplanılan malzemelerde mikro meteoritler mikroskop yardımıyla arandı.
micro2
Toplanan mikro meteoritler öğrenci ve öğretmenlerimiz ile gözlemlendi.
micro3

micro4

Ada Dijital Ajans